Kako zaslužiti z obrestmi od DeFi depozitov?

08 August 2020

Med najbolj priljubljenimi DeFi produkti so depoziti (in posojila) na decentraliziranih platformah kot sta Aave ter Compound.

Te teme smo se na kratko že dotaknili v prejšnjem članku (Kaj je DeFi), zdaj pa si jo poglejmo še bolj podrobno.

Kako delujejo take platforme?

Aave in Compound sta zelo preprosta za uporabo. Na platformo naložiš neko kriptovaluto, ki jo imaš v lasti (in ki je podprta na tej platformi), podobno kot bi naložil denar na varčevalni račun na banki (oz. naredil depozit).

Na Aave in Compound so med drugim podprte naslednje kriptovalute in stabilni kovanci:

  • DAI (decentraliziran stabilni kovanec)
  • USDC (stabilni kovanec, ki ga izdaja Coinbase)
  • ETH (Ethereum)
  • USDT (stabilni kovanec borze Bitfinex)
  • WBTC (reprezentacija Bitcoina na Ethereum blockchainu, t.i. "pegged" žeton oz. "vezani" žeton)
  • ZRX (žeton projekta 0x)
  • BAT (kripto žeton povezan z brskalnikom Brave)

Takoj, ko narediš DeFi depozit na Aave ali Compound platformi, začneš dobivati obresti.

Kako visoke so obrestne mere?

Obrestne mere so variabilne, kar pomeni, da se vseskozi spreminjajo glede na ponudbo depozitov ter povpraševanje po posojilih.

Trenutne obrestne mere si lahko ogledaš na tej strani: https://defirate.com/lend/.

Kdo plačuje te obresti?

Obresti plačujejo tisti, ki si preko iste platforme kriptovalute izposojajo (posojilojemalci).

Torej tvoj depozit, in depoziti vseh ostalih uporabnikov, se preko tega DeFi sistema (Aave, Compound) uporabijo za posojila.

Tebi, kot uporabniku, ki je naložil depozit, se ni treba ukvarjati s tem, komu boš dal posojilo. Za to poskrbi platforma sama, podobno kot to počnejo banke v tradicionalnem finančnem svetu.

Photo by Bill Oxford on Unsplash

Kaj pa, če posojilojemalec ne vrne posojila?

Vsako posojilo mora biti zavarovano z neko drugo kriptovaluto (ki jo platforma podpira).

Poglejmo naslednji primer:

Recimo, da si nekdo želi izposoditi 1000 DAI (v vrednosti 1000 USD). Kot zavarovanje posojila se odloči dati kriptovaluto Ether (ETH).

Vendar ni dovolj, da posojilojemalec zastavi zavarovanje v enaki vrednosti, kot je visoko posojilo (1000 USD). Ne, zavarovanje mora biti v višini večkratnika izposojenega zneska, recimo 2-kratnika. To pomeni, da mora posojilojemalec kot zavarovanje dati ETH v znesku 2000 USD.

Če posojila ne vrne, se to zavarovanje uporabi za poplačilo upnikov (ljudi, ki imajo depozit na platformi). Temu se reče tudi "likvidacija" zavarovanja.

Prav tako se likvidacija zgodi, če bi vrednost ethra napram dolarju začela padati, in bi tako vrednost tvojega zavarovanja padla iz 2000 USD na manj kot 1333 dolarjev.

Kljub temu, da je ta vrednost še vedno višja od sposojenih 1000 USD, se pri tem znesku avtomatično naredi likvidacija, saj sistem ne želi tvegati, da bi ETH padel še nižje in bila vrednost zavarovanja na koncu nižja od vrednosti posojila.

Likvidacija poteka tako, da se ETH, ki je bil zastavljen kot zavarovanje, avtomatično zamenja za DAI ter z njim poplača upnike.

Ampak zakaj potem ta posojilojemalec ni raje prodal polovice od svojih ethrov in tako prišel do zneska 1000 USD?

Razlogi za to so lahko različni, ampak ponavadi je razlog ta, da ta oseba verjame, da bo v tem času, ko bo koristila posojilo, ETH močno zrasel, zato ne želi prodati svojih ethrov.

Drugi razlog, zakaj bi nekdo hotel vzeti posojilo, namesto da bi prodal del svojih kriptovalut, pa je ta, da je v nekaterih državah dobiček od prodaje kriptovalut obdavčen, zato se želi ta oseba s posojilom izogniti potrebi po prodaji dela svojih kriptovalut (in posledično plačilu davka). Posojilo je namreč boljša opcija, saj posojila niso obdavčena.

Ali stoji za temi platformami (Aave in Compound) kakšno podjetje?

Ne, te platforme so računalniški programi, ki samostojno živijo na Ethereum blockchainu, in jih od tam ne more nihče več odstraniti.

Takim programom pravimo tudi decentralizirane aplikacije (dApps) ali pa pametne pogodbe.

"Pametna pogodba" je malce nesrečen izraz, saj pri njem vsakdo pomisli na pogodbe, kot jih poznamo izven kripto sveta. Vendar "pametne pogodbe" nimajo nobene veze s tem. To so le računalniški programi, ki so decentralizirani, saj se izvajajo na blockchainu.

Več o pametnih pogodbah in o tem, kako je nastal ta izraz, si lahko prebereš v tem članku na Wikipediji (članek je v angleščini).

Ampak nekdo je moral napisati te decentralizirane programe in jih naložiti na blockchain...

Photo by Danial RiCaRoS on Unsplash

To je res.

Tovrstne decentralizirane programe oz. decentralizirane aplikacije (dApps) mora nekdo sprogramirati. Vendar takoj, ko je tak program naložen na blockchain, razvijalec izgubi nadzor nad njim - razen, seveda, če si v kodi programa pusti možnost posebnega dostopa do te aplikacije (kar pa je javno vidno vsem in tega ni mogoče skriti).

Vendar je razvijalcem v interesu, da ne ohranijo nadzora nad aplikacijo, saj je ravno glavna poanta teh programov ta, da so decentralizirani in neodvisni. Na tak način lahko ljudje zaupajo, da "na drugi strani" decentraliziranega programa ni nikogar, ki bi jim lahko zamrznil (ali celo odvzel) sredstva.

Razvijalci nekaterih DeFi projektov si v svojih prvih iteracijah pustijo "stranska vrata" za nadzor nad dAppom, vendar le zato, da lahko intervenirajo v primeru kakega resnega hrošča oz. ranljivosti v programu.

Kasneje, ko DeFi aplikacija postane bolj zrela in je možnost kritičnih hroščev minimalna, pa neki točki ta stranska vrata odstranijo, in projekt postane popolnoma decentraliziran.

Kako uporabljati Aave in Compound?

Zdaj, ko smo si pogledali nekaj pogostih vprašanj okoli DeFi platform za depozite in posojila, si lahko pogledamo, kako take platforme sploh uporabljati.

Ethereum denarnica

Prvi pogoj, da lahko začneš uporabljati DeFi je, da imaš sredstva (žetone oz. kovance) v svoji kripto denarnici, ne pa na neki kripto borzi.

Nekaj primerov dobrih Ethereum denarnic:

  • Ledger (strojna denarnica)
  • Trezor (strojna denarnica)
  • Metamask (denarnica v brskalniku)
  • Argent (mobilna denarnica za Android in iPhone)

Vse te denarnice poleg ethra (ETH) seveda podpirajo tudi vse žetone, ki tečejo na Ethereum blockchainu, npr. DAI, USDC, BAT, SNX itd.

Argent

Verjetno najlažja denarnica za uporabo je Argent, saj ima že implementiran dostop do obeh omenjenih DeFi platform: Aave in Compound.

argent.xyz

Argent je mobilna denarnica za Android in iPhone, kamor si lahko iz neke borze naložiš svoja kripto sredstva, in jih nato uporabljaš na DeFi platformah.

Recimo, da se odločiš imeti depozit DAI tokenov na Compoundu.

Prvi korak je, da si na Argent naložiš neko količino ethra (ETH). Argent ti omogoča, da del teh ethrov zamenjaš za DAI tokene (pomembno je, da si pustiš ob strani nekaj ethra za plačilo provizij za transakcije na Ethereum omrežju).

Nato odpreš Compound sekcijo znotraj Argent appa in tja naložiš svoje DAI tokene. Takoj, ko so tokeni naloženi (in je transakcija izvedena), bodo DAI tokeni začeli dobivati mini obresti, kar bo lepo vidno preko Argent appa.

Poleg obresti, Compound uporabniki dobivajo kot nagrado tudi Compound žetone (COMP). Na ta način želi Compound v nekaj letih distribuirati svoje žetone med čim širši nabor ljudi, saj tako poskrbijo, da je njihov protokol dejansko decentraliziran.

Lastniki COMP žetonov lahko namreč glasujejo o različnih nastavitvah v Compound protokolu ter o novih nadgradnjah. To je podobno, kot lahko delničarji neke korporacije glasujejo na skupščinah delničarjev. Le da v primeru Compounda ne gre za korporacijo, temveč za decentralizirano avtonomno organizacijo (DAO).

Ledger in Trezor

Ledger in Trezor sta t.i. strojni denarnici (ang. hardware wallet), kar pomeni, da imaš napravo v velikosti USB ključka, na kateri so tvoji privatni ključi do različnih kriptovalut.

Strojne denarnice so najvarnejši način hrambe kriptovalut.

So pa seveda zaradi tega tudi mogoče malce manj priročne, saj je treba vsakič, ko želiš narediti transakcijo, imeti strojno denarnico priključeno v računalnik in na njej potrditi transakcijo.

V tem pogledu je Argent boljša izbira, saj je lažji za uporabo in ima boljši uporabniški vmesnik. Vendar pa je po drugi strani manj varen, kot Ledger ali Trezor.

Za manjše zneske je Argent super, za velike zneske pa bolj priporočamo Ledger ali Trezor.

MetaMask

MetaMask je priročna razširitev (ang. extension oz. plugin) za različne brskalnike, na primer:

  • Chrome
  • Firefox
  • Brave
  • Edge
  • Opera

MetaMask se lahko uporablja kot samostojno Ethereum denarnico, ali pa skupaj s strojnimi denarnicami Ledger in Trezor.

Compound, na primer, od strojnih denarnic direktno podpira le Ledger, ne pa tudi Trezorja.

Zatorej v kolikor imaš Trezor denarnico, jo moraš najprej povezati z MetaMaskom, predno lahko začneš uporabljati Compound.

Glede na to, da vse DeFi aplikacije podpirajo MetaMask, medtem ko pa ne vse podpirajo strojnih denarnic (direktno), priporočamo, da svoje strojne denarnice povežete z MetaMaskom in nato preko njega dostopate do DeFi platform (preberi si kako v tem članku).

Pozor: Na MetaMasku moraš najprej generirati nov Ethereum address, predno lahko MetaMask povežeš s svojo strojno denarnico. Tega addressa sicer ne boš potreboval/a, ampak žal je MetaMaskov uporabniški vmesnik narejen tako, da se tega koraka ne da preskočiti.

Priprava Ethereum denarnice verjetno vzame še največ časa v celotnem procesu, ampak je to stvar, ki jo k sreči rabimo narediti le enkrat, nato pa gremo lahko v svojo DeFi avanturo.

Aave

Do Aave platforme lahko dostopamo preko te povezave: https://app.aave.com/deposit.

Najprej moramo seveda povezati svoj MetaMask plugin (na seznamu je pod Browser Wallet):

Nato pa lahko naredimo svoj prvi depozit.

Kako to poteka, si lahko pogledaš v spodnjem videu (v angleščini):

Compound

Za depozite (in posojila) na Compoundu se uporablja podoben proces kot pri Aave - mogoče še lažji, saj je Compoundov uporabniški vmesnik malce boljši kot Aavejev.

Do Compounda lahko dostopaš preko te povezave: https://app.compound.finance/.

V tem videu je prikazan primer uporabe Compound platforme:

Aave & Compound ter centralizirane platforme

DeFi produkte, kot sta Aave in Compound, lahko uporablja kdorkoli, tudi centralizirane institucije.

Predstavljaj si, da si naredil/a centralizirano kripto borzo, kjer lahko ljudje trgujejo kriptovalute. Zdaj pa želiš svojim uporabnikom ponuditi novo storitev, in sicer posojanje kriptovalut.

V tem primeru imaš dve možnosti:

A) Lahko narediš čisto svoj (centraliziran) produkt, kar pomeni, da moraš dobiti dovolj uporabnikov in količine depozitov, da se celotni posojilni sistem sploh splača oz. da lahko tekoče deluje.

B) Druga možnost pa je, da uporabiš obstoječo odprto rešitev, kot sta Aave in Compound, saj imata oba veliko likvidnosti in ju je preprosto integrirati v svojo centralizirano platformo. Ob tem pa še prihraniš na času in denarju, saj ni potrebno razvijati svoje rešitve od začetka.

Možnost B je veliko boljša opcija tudi zato, ker na ta način uporabniki prihranijo pri stroških transakcije na Ethereum omrežju. Sredstva uporabnikov so namreč v Aave ali Compound poslana kot ena transakcija, kar je veliko ceneje, kot pa če bi vsak izmed teh uporabnikov želel narediti transakcijo sam.

Kje lahko preizkusim DeFi posojilne platforme?

Za začetnike je najboljše, če začnejo DeFi produkte prizkušati na omrežju Polygon, saj ima to najcenejše transakcije. Prav tako pa si lahko sredstva na Polygon naložiš iz različnih centraliziranih borz, na primer iz Binance, Crypto.com ali OKX.

Preko storitve Ramp (povezava) pa je celo možen direkten nakup kripta s kreditno kartico na Polygonu. Glejte le, da boste najprej kupili kriptovaluto Matic, ki je nujna za plačevanje provizij na Polygon omrežju (5 ali 10 MATIC tokenov je čisto dovolj za ogromno transakcij).


Preberi ostale objave

Kako zaslužiti z obrestmi od DeFi depozitov?
Kako zaslužiti z obrestmi od DeFi depozitov?

Med najbolj priljubljenimi DeFi produkti so depoziti (in posojila) na decentraliziranih platformah kot sta Aave ter Compound. Te teme smo se na kratko že dotaknili v prejšnjem članku (Kaj je... Preberi več

DeFi in likvidnostni bazeni
DeFi in likvidnostni bazeni

O likvidnostnih bazenih smo govorili že v prvi blog objavi: Kaj je DeFi. Zdaj pa si poglejmo stvar malce bolj v detajle. Kaj so likvidnostni bazeni? Likvidnostni bazeni so mehanizmi, ki trgovalcem... Preberi več

Kaj so stabilni kovanci in kako delujejo?
Kaj so stabilni kovanci in kako delujejo?

Stabilni kovanec (ang. "stablecoin") je kriptovaluta, ki je vezana na ceno neke tradicionalne valute, kot npr. ameriški dolar, evro, japonski jen itd. Velika večina stabilnih kovancev je takih, ki... Preberi več

Pokaži več