Kako na varen način uporabljati DeFi

26 August 2020

Najbolj varen način hrambe kriptovalut ter interakcije z DeFi platformami, je z uporabo t.i. strojnih denarnic (ang. hardware wallets).

Strojne denarnice so majhne napravice v velikosti USB ključka, na katerih so shranjeni uporabnikovi privatni ključi za različne kriptovalute.

Ko želimo narediti kripto transakcijo, povežemo svojo strojno denarnico z računalnikom (preko USB kabla) ter nato na strojni denarnici digitalno podpišemo transakcijo, predno jo pošljemo v omrežje.

Tak način uporabe kriptovalut je varen zato, ker prepreči hekerjem, da bi prišli do uporabnikovih privatnih ključev. Tudi če je računalnik okužen s kakim virusom oz. trojancem, katerega naloga je krasti privatne ključe kripovalut, ta virus ne more priti v strojno denarnico, kjer se privatni ključi nahajajo.

Trezor & Ledger

Najbolj znani strojni denarnici sta Trezor in Ledger.

Poleg tega, da shranjujeta privatne ključe za kriptovalute, se Ledger in Trezor lahko uporabljata tudi kot 2FA ključa za vstop v, na primer, Google ali Dropbox račun, saj omogočata tehnologijo za dvo-faktorsko avtentikacijo.

MetaMask

Poleg strojne denarnice je za uspešno uporabo DeFi platform zelo priporočljivo uporabljati tudi vtičnik za brskalnike imenovan MetaMask.

MetaMask sicer lahko uporabljamo tudi brez Ledgerja ali Trezorja, saj nam lahko sam generira Ethereum naslov. Vendar pa je zaradi varnosti veliko bolje uporabljati MetaMask z eno od omenjenih strojnih denarnic.

Na spletni strani MetaMask.io si lahko namestiš vtičnik za svoj brskalnik.

Podprti brskalniki so:

  • Chrome (ter vsi, ki temeljijo na Chromu: Microsoft Edge, Opera ter Brave)
  • Firefox

Brskalnika Safari ter Internet Explorer pa žal nista podprta.

Kako povezati strojno denarnico z MetaMaskom

Za povezavo strojne denarnice z MetaMaskom si je najprej potrebno narediti nov Ethereum račun na MetaMasku, vendar pa tega računa nato ni potrebno uporabljati. Žal je MetaMaskov uporabniški vmesnik narejen tako, da se da strojno denarnico povezati z njim šele takrat, ko je narejen nov ETH naslov na MetaMasku.

Druga stvar, ki si jo je potrebno zapomniti pri uporabi MetaMaska in strojnih denarnic, pa je ta, da vsakič, ko potrdiš neko transakcijo na MetaMasku, jo moraš nato potrditi tudi na svoji strojni denarnici (samo en klik, nič zahtevnega).

Na strojni denarnici se namreč transakcija digitalno podpiše s privatnim ključem, kar je seveda nujno potrebno, saj nepodpisane transakcije MetaMask ne more poslati v Ethereum omrežje.

Preizkus

Za preizkus, ali je vse pravilno nastavljeno, lahko obiščeš nekaj DeFi spletnih strani:

V kolikor spletna stran ne bo sama zaznala MetaMaska, najdi gumb "Connect Wallet" ter klikni nanj (brez skrbi, s tem se ne bo izvedla nobena transakcija).

Kje kupiti Trezor ali Ledger

Trezor ali Ledger je najbolje kupiti kar preko njunih spletnih strani. Obe podjetji sta locirani v Evropi, zato je naročilo hitro dostavljeno.

Če želiš, lahko Trezor ali Ledger kupiš preko naših promocijskih povezav spodaj. Cena izdelka je za kupca enaka, kot brez promo linka, vendar s tem lahko pomagaš DeFi.si strani pokriti del stroškov z gostovanjem spletne strani. Hvala! :)


Preberi ostale objave

DeFi in likvidnostni bazeni
DeFi in likvidnostni bazeni

O likvidnostnih bazenih smo govorili že v prvi blog objavi: Kaj je DeFi. Zdaj pa si poglejmo stvar malce bolj v detajle. Kaj so likvidnostni bazeni? Likvidnostni bazeni so mehanizmi, ki trgovalcem... Preberi več

Kaj so stabilni kovanci in kako delujejo?
Kaj so stabilni kovanci in kako delujejo?

Stabilni kovanec (ang. "stablecoin") je kriptovaluta, ki je vezana na ceno neke tradicionalne valute, kot npr. ameriški dolar, evro, japonski jen itd. Velika večina stabilnih kovancev je takih, ki... Preberi več

Kako na varen način uporabljati DeFi
Kako na varen način uporabljati DeFi

Najbolj varen način hrambe kriptovalut ter interakcije z DeFi platformami, je z uporabo t.i. strojnih denarnic (ang. hardware wallets). Strojne denarnice so majhne napravice v velikosti USB... Preberi več

Pokaži več